DE KARMELIETEN

De Karmelieten, een rooms-katholieke bedelorde, leefden vanaf 1655 in het Belgische vestingstadje Dendermonde. Zoals in vele andere kloosters lieten de monniken er ook bier maken.

In 1796werden de Karmelieten door de Franse bezetters uit hun klooster gezet. De abdij werd een gerechtsgebouw, dat in de Eerste Wereldoorlog in vlammen opging toen de Duitsers de hele stad in brand staken.

Van de Dendermondse Karmelieten is er daardoor geen enkel spoor in het huidige stadsbeeld terug te vinden.

Toch is er nog iets heel belangrijks bewaard gebleven. In Gent ligt in het archief van de Karmelieten een in
perkament gebonden geschrift met daarin een lijst van overleden monniken van het klooster in Dendermonde. Het geschrift sluit af met een recept: ‘om te brauwen 16 tonnen goedt bier’.

Ter ere van de Karmelieten brouwden wij dit bier. Goedt Bier.

INGREDIËNTEN

Water, Tarwe- en Pilsmout, Havervlokken, Koriander,
Kardemon, hop en gist.

 

EBC (kleur): 18
IBU (bitterheid): 29

Drinktemperatuur: 10-12°C